GALARETKA DROBIOWA

0 (0 ocen)

Galaretka drobiowa zawsze cieszyła się powodzeniem u mnie na stole czy to na święta czy na zwykłą kolację i można ją wykonać z pozostałego obiadu przyczym nic się nie marnuje

Składniki:

  • SKŁADNIKI;
    1 litr rosołu
    2 marchewki
    2 udka gotowane
    1 pierś z kurczaka
    1 puszka kukurydzy
    2 jajka
    Posiekana natka pietruszki
    50 g żelatyny spożywczej
    2 łyżki octu

Galaretka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE .
    Rosół który często zostaje po niedzielnym obiedzie odlewamy do rondelka zostawiamy też 2 marchewki oraz mięsko drobiowe u mnie akurat udka plus pierś . Marchewkę i mięsko kroimy dość drobno w tym czasie wstawiamy jajka do ugotowania studzimy obieramy i kroimy w plasterki , natkę pietruszki siekamy bardzo drobno kukurydzę odsączamy z zalewy . W wybranej przez nas formie u mnie kek sówka układamy na dnie w kolejności natkę pietruszki jajka w plasterki pokrojone mięsko , marchewkę oraz kukurydzę . Rosół zagotowujemy dodajemy do niego 2 łyżki octu zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy żelatynę , bardzo delikatnie wlewamy jeszcze gorący do naszej przygotowanej formy i czekamy aż wystygnie poczym wstawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki . Gotowe smacznego .

Porady

Galaretkę podajemy z cytryną lub octem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy