Galareta z szynkowara

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Galareta z szynkowara to domowa wędlina, która jest dosyć pracochłonna, ale smak jest warty tego poświęcenia :)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Trudny

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
    słoiczek pieczarek w lekkiej zalewie
    groszek mrożony - 5 łyżek
    100g mini marchewka
    czerwona papryka
    żółta marchewka
    sól ziołowa
    pieprz czarny
    przeciśnięty ząbek czosnku
    opakowanie żelatyny
    worek do szynkowaru +szynkowar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Dodatki Wędliny

Galareta z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę, pokroić warzywa, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, przyprawami i żelatyną.
  • 2. Wymieszaną całość przełożyć do worka, włożyć do szynkowara, szynkowar zamknąć , następnie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować tak żeby "mrugało" jak podczas gotowania rosołu. Po godzinie wyłączyć gaz, ale zostawić do ostudzenia w garnku
  • 3. Jak ostygnie, to razem z szynkowarem wstawić do lodówki by stężało.
  • 4. Wyciągnąć z szynkowaru, zdjąć worek, pokroić na plastry i podawać z najlepiej z domowym chrzanem albo z sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować