galareta z nóżek

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

tradycyjny przepis od mamy i babci

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg nóżek wieprzowych,
    2 marchewki ,
    mały seler,
    pietruszka,
    cebula mała,
    listek laurowy,
    ziele angielskie,
    sól pieprz,
    2 ząbki czosnku
    4 jajka,

Galareta z nóżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę, upieczoną na palniku cebulę, przyprawy i gotujemy na niewielkim ogniu, gdy zajdzie potrzeba uzupełniamy wodę.

    Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z przestudzonego wywaru nóżki oraz włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości i drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo.

    Na spodzie kokilek układamy jajko pokrojone, mięso i marchewkę. Do wywaru dodajemy sól pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wywarem delikatnie zalewamy przygotowane porcje, studzimy.

    Wykładamy z kokilek na talerz dekorujemy plastrami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy