Galareta z "kurką" bez żelatyny

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Galaretka z drobiu i golonki, moje wspomnienie dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • udka kurczaka 3 sztuki 700 g
    1 golonka 800 g
    1 marchewka
    1 pietruszka i kawałek selera
    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz
    woda potrzebna do zalania mięsa
    kilka przepiórczych jajek
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Galareta Śniadanie

Galareta z "kurką" bez żelatyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ugotować na twardo.
    Mięso opłukać, włożyć do sagana, dodać obrane warzywa i przyprawy, zalać zimną wodą tylko do wysokości mięsa.
    Powoli gotować 2-3 godziny.
    Po 20-25 minutach wyjmujemy warzywa a po 30-40 minutach wyjmujemy jedno udko do zrobienia KURKI. Mięso powinno być miękkie ale nie rozgotowane.
    Pod koniec gotowania osolić.
    Gdy pozostałe mięso oddziela się od kości, przecedzić wywar przez gazę na sitki i ostudzić.
    Udko wyjęte jako pierwsze zostawiamy w całości, resztę mięsa oddzielamy od kości, rozdrabniamy i rozkładamy na półmiski.
    Do mięsa dodajemy pokrojone warzywa, całość zalewamy galaretą.
    KURKA.
    Na jednym półmisku układamy całe udko,z marchewki robimy dzióbek, grzebień.
    Na dole rozkładamy rozdrobnione mięso, wkładamy w nie 3 jajka, dekorujemy natką pietruszki z zalewamy galaretą.
    Możemy zrobić też gniazdo z mięsa i jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować