Wykorzystuję wszystkie elementy z tuszy do przyrządzenia smacznych potraw - tu smaczna i zdrowa galareta z jelenia.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
1 przednia gicz z jelenia
ozór
policzki
kawałki kości szpikowych
2 pietruszki
2 marchewki
1 średni seler
5 liści laurowych
łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
10 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
czosnek staropolski suszony do smak
4 litry wody
opalona cebula
Galareta z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podzielone na kawałki gicz, ozór, policzki i kości dokładnie myjemy. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy oczyszczone warzywa oraz ziele angielskie, pieprz kolorowy i liście laurowe. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości na bardzo słabym ogniu (około 5 godzin). Miękkie mięso oddzielamy od kości policzki dzielimy na mniejsze kawałki. Ozór przelewamy zimną wodą, obieramy ze skóry kroimy w plastry. Wywar przecedzamy przez gęste sito, wkładamy mięso i ozór przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Wlewamy do miseczek - studzimy. Następnie schładzamy w lodówce.
Komentarze