Galareta z jelenia

5 (159 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Wykorzystuję wszystkie elementy z tuszy do przyrządzenia smacznych potraw - tu smaczna i zdrowa galareta z jelenia.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1 przednia gicz z jelenia
    ozór
    policzki
    kawałki kości szpikowych
    2 pietruszki
    2 marchewki
    1 średni seler
    5 liści laurowych
    łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
    10 ziaren ziela angielskiego
    sól i pieprz do smaku
    czosnek staropolski suszony do smak
    4 litry wody
    opalona cebula
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podzielone na kawałki gicz, ozór, policzki i kości dokładnie myjemy. Wkładamy do dużego garnka, dodajemy oczyszczone warzywa oraz ziele angielskie, pieprz kolorowy i liście laurowe. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości na bardzo słabym ogniu (około 5 godzin). Miękkie mięso oddzielamy od kości policzki dzielimy na mniejsze kawałki. Ozór przelewamy zimną wodą, obieramy ze skóry kroimy w plastry. Wywar przecedzamy przez gęste sito, wkładamy mięso i ozór przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Wlewamy do miseczek - studzimy. Następnie schładzamy w lodówce.

Porady

Taką galaretę można przyrządzić z wołowiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować