Galareta wołowo-wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Wersja tradycyjnej galarety , ale tym razem z przewagą wołowiny i agarem ( zastępuje żelatynę )

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1 golonka wieprzowa
    1 nóżka wieprzowa
    ogon wieprzowy
    kg wołowiny extra
    4 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    średni seler
    1/2 małego pora - biała część
    opieczona cebula
    4 ząbki czosnku
    22 g agar- agar
    sól
    pieprz mielony
    jałowiec
    pieprz ziarnisty
    ziele angielskie
    liść laurowy

Galareta wołowo-wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar Doprawiłem solą i pieprzem.
    Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy