Galareta w jajkach - kolorowe wielkanocne jajka

5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Mój pomysł na świąteczne jajka, które zawsze wzbudzają radość w oczach domowników. Nigdy nie brakuje chętnych do ich zjedzenia.

  • 40 min

Składniki:

  • jajka 9 sztuk
    rosół drobiowy lub inny - ja użyłam rosołu z indyka 14 łyżek
    Żelatyna 1.5 łyżeczki
    marchewka gotowana z rosołu 0.5 sztuki
    seler gotowany z rosołu 1 plaster
    szynka 2 plastry
    ser żółty grubszy 1 plaster
    papryka marynowana czerwona lub świeża 1 plaster
    ogórek kiszony 1 sztuka
    natka pietruszki 1.5 łyżki
    sól i pieprz (do smaku)
    rzeżucha lub szczypiorek - do dekoracji 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta w jajkach - kolorowe wielkanocne jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy, studzimy i obieramy.
  • 2. Marchewkę, paprykę, ser żółty, szynkę, ogórka kiszonego, seler kroimy w kosteczkę. Siekamy natkę.
  • 3. Z jajek odkrawamy plaster (końcówkę - piętkę) i wyciągamy żółtko, uważając by nie uszkodzić jajka. Białka jajek są dla nas miseczką na galaretę.
  • 4. Ostudzony rosół dokładnie mieszamy z żelatyną, po czym podgrzewamy, by żelatyna się rozpuściła.
  • jaja z galareta 5. Wkładamy pokrojone składniki oraz natkę pietruszki do jejecznych (białkowych) miseczek, które przekładamy do podstawek na jajka. Zalewamy nadziane jajka rosołem z żelatyną. Ostawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Wystarczy nawet pół godziny i gotowe.
  • 6. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą lub szczypiorkiem, możemy pokroić jajka w plasterki itp.

Porady

Należy delikatnie postępowac z jajkami, bez nerwów, uważając by je nie uszkodzić. Taką przekąskę świąteczną mozna też przygotowywać zawsze przy okazji, jak gotujecie rosół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować