Galareta golonkowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Czasami przychodzi ochota na galaretkę,wyszła bardzo smaczna:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Golonko 2szt,po około 60 dkg
    • Nóżki wp.2 szt.
    • Marchew 1 szt.
    • Liście laurowe 3-4 szt.
    • Ziele angielskie 6 kulek.
    • Czosnek 6-8 ząbków
    • Pieprz,sól
    • Cebula przypieczona

Galareta golonkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte golonka i nóżki zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia,zebrać szumy ,dodać liście ,ziele,marchew i cebulę.Gotować na małym ogniu.Gdy marchew jest miękka wyjąć,a mięsa dalej gotować,aż będą odstawały od kości.
    Pod koniec gotowania dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Pogotować 5 min.Doprawić do smaku pieprzem i solą.
    Mięsa wyjąć obrać od kości,pokroić w kostkę.Na spód miseczek ułożyc plasterki marchewki,mięso i zalać wywarem.

    Smacznego życzę!

Porady

Golonka i nóżki gotować na bardzo małym ogniu,jeśli będzie się za mocno gotować galareta wyjdzie mętna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy