Galareta drobiowa z marchewką, jajkiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kurczaka myjemy,dzielimy na części ,zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu.
2.Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru.
3.Przyprawiamy solą pieprzem,wegetą i dodajemy kostki rosołowe.Gotujemy do momentu aż mięso i warzywa zmiękną
4.Marchewkę oraz mięso wyjmujemy i kroimy w kostkę
5.Jajka gotujemy na twardo
Do gorącego bulionu dodajemy żelatynę( na 1 l wody około 6 łyżeczek żelatyny)
W salaterkach lub w innym naczyniu układamy kolejno natkę pietruszki, plasterki jajka,odcedzony groszek,marchewkę oraz mięso.Zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem i pozostawiamy do stężenia.Galaretę podajemy skropioną octem.
2..
3..
4..
Porady
Podczas dzielenia kurczaka fileta odkładam na bok,nie daję go do gotowania, zużywam go do innych potraw .
Komentarze