Galareta drobiowa

4.5 (177 ocen)

  • 45 min

Galareta drobiowa jest tak populana i aby nam się nie znudziła musimy ją trochę urozmaicić.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 l wywaru drobiowego, może też być bulion zrobiony z kostek rosołowych

    2 piersi z kurczaka

    3 - 4 marchewki

    5 łyżek kukurydzy konserwowej

    1 opakowanie żelatyny

    pieprz do smaku

    Kucharek do smaku

    3 plastry szynki konserwowej

    4 plastry żółtego sera

    listki bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z litra wody , piersi z kurczaka i marchewki gotujemy wywar do galarety.

    Doprawiamy pieprzem i kucharkiem. Wyciagamy mięso i marchewkę.

    Przecedzamy wywar do drugiego garnka.

    W 125 ml zimnej wody moczymy żelatynę około 10 minut.



    Do gotującego się wywaru dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy.

    Lekko studzimy zawartość garnka.
  • 2. W formie babki układamy na dnie kawałki pokrojonej marchewki, następnie pokrojone mięso. Posypujemy kukurydzą. Zalewamy wywarem tak by lekko przykryło składniki galarety.

    Odtsawiamy w chłodne miejsce.
  • Galareta drobiowa 3. Gdy lekko zastygnie układamy pokrojony w paski ser.

    Zalewamy resztą wywaru. 3 plastry sera układamy na 3 plastrach szynki, zwijamy w rulon i wpychamy delikatnie w stężałą galaretę. Ozdabiamy listkami bazylii.

    Odstawiamy całość do lodówki na 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować