Galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z litra wody , piersi z kurczaka i marchewki gotujemy wywar do galarety.
Doprawiamy pieprzem i kucharkiem. Wyciagamy mięso i marchewkę.
Przecedzamy wywar do drugiego garnka.
W 125 ml zimnej wody moczymy żelatynę około 10 minut.
Do gotującego się wywaru dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy.
Lekko studzimy zawartość garnka.
2.W formie babki układamy na dnie kawałki pokrojonej marchewki, następnie pokrojone mięso. Posypujemy kukurydzą. Zalewamy wywarem tak by lekko przykryło składniki galarety.
Odtsawiamy w chłodne miejsce.
3.Gdy lekko zastygnie układamy pokrojony w paski ser.
Zalewamy resztą wywaru. 3 plastry sera układamy na 3 plastrach szynki, zwijamy w rulon i wpychamy delikatnie w stężałą galaretę. Ozdabiamy listkami bazylii.
Komentarze