Galareta drobiowa

0 (0 ocen)

  • 24 min

Galareta drobiowa to świetna przekąska na zimno.

  • 24 min

Składniki:

  • 1kg kurzych łapek lub skrzydełek
    1 golonka z indyka
    2 udka z kurczaka
    2 marchewki
    kawałek selera
    1 pietruszka
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 łyżeczki żelatyny
    sól
    pieprz

Galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć golonkę z indyka,łapki kurze,i udka. Dodać marchewkę,seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Zalać całość zimną wodą tak, aby woda przykrywała mięso.
    Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny.
    Mięso i warzywa wyjąć, a wywar przelać przez sito. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody, poczekać aż napęcznieje, wymieszać z odrobiną wywaru i wlać do całości.
    Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki . Pokroić marchewkę na plasterki i ułożyć na dnie miseczek dodać mięso i zalać wywarem, a następnie odstawić do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy