Galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łapki dokładnie czyścimy,obcinamy paznokcie i chwilę moczymy w wodzie.
Do dużego garnka wkładamy nóżki i zalewamy wodą trochę ponad nasze łapcie solimy ok 1łyżeczki,dodajemy ziele i liście i tak gotujemy na wolnym ogniu ok1,5 godziny.Po tym czasie dodajemy pierś,kostkę rosołową,obrane warzywa w całości,cebulę z łupą podpieczoną na gazie lub patelni (taką jak do rosołu),1 ząbek czosnku. Gotujemy wszystko razem dalej na wolnym ogniu następną godzinę lub 1,5, nasze nózki mają zacząć pękać ,rozklejać się.Na sam koniec jeśli trzeba dosalamy,pieprzymy i dajemy 2 przeciśnięte ząbki czosnku ,wyjmujemy warzywa , pierś i nóżki,dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie 1łyżeczkę żelatyny wszytsko mieszamy.
Ugotowaną pierś kroimy drobno,marchewkę w cieńkie plasterki.
Czerwoną cebulę kroimy w cieńkie piórka,papryke w paseczki.Do miseczek -układamy :trochę czegoś zielonego(koper lub natka),po2-3plasterki papryki i cebuli,troche kukurydzy,w koło układamy plastry marchewki i na środek pokrojone mięso.Gotowe miski zalewamy naszym wywarem,ja nalewam przez sito bo nie chcę mieć kawałków czosnku chce aby został z niego tylko aromat.Galaretki zostawiamy na stole aż trochę stężeją po czym wkładamy do lodówki,zakrywamy folią u góry aby nie przesiąkła cała lodówka :).
Po paru godzinach juz można zajadać .Mi najlepiej smakują porządnie skropione octem :).SMACZNEGO.
Porady
można dodać więcej żelatyny ale ja osobiście nie lubię takich bardzo twradych galaretek jak np.są w sklepie.Do galarety można dodać różne dodatki np.jajko,groszek itd...
Komentarze