Tak już u mnie jest,że nie ma imprezy bez galarety.Przygotowanie jej wymaga trochę czasu,ale warto.Najważniejsze jest odpowiednie doprawienie galarety,żeby potem nie była mdła.
Składniki:
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
3-4 ćwiartki z kurczaka
5 łapek kurzych
kawałek indyka
2 ząbki czosnku
2 marchewki
korzeń pietruszki
1/2 selera
kawałek pora
3 liście laurowe
groszek konserwowy
3 jajka
5 ziaren ziela angielskiego
3 gałązki natki pietruszki
pieprz w ziarnach
żelatyna spożywcza
sól
1.Umyte mięso zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogień.Kiedy wszystko się zagotuje,zmniejszamy ogień i po chwili zdejmujemy szumowiny.Dalej gotujemy na małym ogniu,tak jak rosół.W tym czasie obieramy marchew,pietruszkę i selera.Po około pół godziny gotowania się wywaru dodajemy warzywa,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz w ziarnach,sól,czosnek.Dodatkowo można dodać kostkę rosołową jeśli lubimy.Wszystko razem gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu,aż nogi wieprzowe zaczną się prawie rozgotowywać.
2.W tym czasie gotujemy jajka na twardo i odcedzamy groszek.Ugotowana marchew wyjmujemy z wywaru.Jajka i marchew kroimy w plasterki.Do pojemniczków np.po jogurtach układamy na spód kawałeczek jajka,marchewki i listek pietruszki.dodajemy łyżeczkę groszku.Kiedy mięso jest odpowiednio ugotowane,wyjmujemy je i odstawiamy do ostygnięcia.
3.Wywar przecedzamy przez sito,solimy tak,aby nam się wydawał za słony.Jest to ważne,bo gdy galareta zastygnie,soli nie czuć i jeśli damy za mało to będzie po prostu mdła.Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę.Ilość żelatyny zależna od ilości wywaru.Ja przeważnie daję jedna torebkę.
4.Wystudzone mięso obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Ja używam tylko mięsa z indyka i kurczaka.ale jeśli lubimy,obieramy tez nogi wieprzowe i również mieszamy z mięsem.Pojemniczki uzupełniamy do połowy mięsem.Wszystko zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.Podajemy z octem.
Komentarze