Galantyna z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 3 min

Dla mnie to danie było pierwsze, które robiła i pokazała mi mama, gdy byłam mała.

  • 3 min

Składniki:

  • 1 cały kurczak
    vegeta
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    czosnek
    zioła prowansalskie
    kostka rosołowa i wołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galantyna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najwięcej problemu może sprawić "filetowanie" kurczaka, czyli pozbawianie go kości.
    W tym celu kładziemy kurczaka piersiami do góry na desce i bardzo ostrym, najlepiej elastycznym nożem przecinamy go wzdłuż piersi.


  • 2. Odcinamy skrzydła i szyjkę. Staramy się, by dziury w skórze były jak najmniejsze.
    Następnie bardzo ostrożnie odcinamy mięso od kości. Ciągle pamiętamy, by nie przeciąć skóry.
  • 3. Po dokładnym filetowaniu powinien nam zostać "golutki" szkielet kurczaka i wielki płat mięsa ze skórą z jednej strony.
    Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, aby nieco wyrównać powierzchnię (idealnie gładka nigdy nie będzie).
    Posypujemy je dowolnymi przyprawami. Zaczynamy gotować wodę i dajemy kostki do bulionu.
  • 4. Tak przygotowane mięso ściśle rolujemy. Po zrolowaniu bardzo dokładnie obwiązujemy mocną nicią i wkładamy do wrzącej wody.

Porady

Jeśli galantyna będzie nam potrzebna dopiero za kilka dni, można przygotować ją wcześniej i zamrozić. W dniu, kiedy będziemy ją podawać, wyjmujemy mięso z zamrażarki, czekamy, aż nieco się rozmrozi i w połowie rozmrożone posypujemy jeszcze odrobiną przypraw, wkładamy do rękawa i postępujemy jak opisałam wyżej. Po upieczeniu wyjmujemy galantynę na twardą deseczkę, czekamy jak ostygnie i dopiero wówczas usuwamy sznurki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować