Galantyna z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Galantyna smakuje na ciepło i na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak
    nadzionko przygotowane według przepisu
    Nadzinie:
    1 kg łopatki
    1/2 kg wątróbki
    1 i 1/2 bułki
    1/2 szklanki bułki tartej
    masło roślinne
    1 torebka kwaśnej śmietany
    7 jajek
    sól
    pieprz
    dużo natki pietruszki

Galantyna z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Układamy kurczaka na desce piersiami do góry. Odcinamy szyję i skrzydełka. Zawsze przecinałam korpus na pół, dzisiaj skórę z mięsem delikatnie podcinałam nożem i zsuwałam ku górze. Nadcięłam udka i skrzydełka, aby wyjąć z nich kości. Na koniec sprawdziłam, czy nie zostały małe kostki.
    Całego kurczaka posypałam solą i pieprzem.
  • 2. Nadzionko
    Mięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Do środka kurczaka włożyłam wcześniej przygotowane nadzionko. Aby zachować ładny kształt kurczaka obwiązałam go nićmi. Galantynę ułożyłam na brytfannie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piekłam ok. 1 godziny co jakiś czas podlewając wywarem warzywnym.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy