Galanta zupa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa regionalna. Galanty - (łodzianizm) duży, dobry, ładny, bogaty

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty
    3 marchewki
    2 małe cebule
    100 g koncentratu pomidorowego (pasaty, przecieru)
    włoszczyzna
    mięso na wywar (to które lubimy)
    masło
    sól, pieprz, mąka
    natka pietruszki

    dodatkowo:
    ziemniaki średniej wielkości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Galanta zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar na mięsie i włoszczyźnie, aby stał się bazą do naszej zupy.
    Odcedzamy.
  • 2. Kapustę szatkujemy, solimy i porcjami przesmażamy na maśle. Każdą porcję dodajemy do gotującego się wywaru.
    Podobnie postępujemy z cebulą oraz marchewką.
  • 3. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki w całości.
  • 4. Kiedy kapusta zmięknie, doprawiamy zupę koncentratem.
    Dorzucamy zasmażkę przygotowaną z mąki i masła.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Do miseczek nakładamy całe ziemniaki i zalewamy zupą.
    Do smaku posypujemy natką pietruszki.

Porady

Zupa jest sycąca i rozgrzewająca. Doskonale nadaje się na zimowe obiady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować