Futo maki i nigri sushi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce podane na talerzu. Tak jak w dobrych, polskich restauracjach. Dzisiaj postanowiliśmy „ulepić” je we własnej kuchni. I wiecie co, to nie jest takie trudne. A jakie pyszne. Fakt, troszkę czasu zajmuje…jednak efekt powali was i waszych gości.


Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego ryżu. Jednak w tym czasie możecie chlastać dodatki.

Jest kilka podstawowych rodzajów sushi. Dzisiaj przedstawimy wam dwa. Od czegoś zacząć trzeba ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g ryżu do sushi
    2 łyżeczki serka chrzanowego
    100 g wędzonego łososia
    1/4 papryki czerwonej
    1 kawałek ogórka szklarniowego
    100 g plastrów wędzonego halibuta
    2 paluszki surimi
    3 liście nori
    50 ml sosu do sushi
    2 łyżki wasabi
    50 ml sosu sojowego
    1 mały słoiczek marynowanego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sushi Przekąski

Futo maki i nigri sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Futo maki i nigri sushi 1. Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy, przecedzamy.
    Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie).
    Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min. Odcedzamy.
    Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu.
    Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy).
    Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.
    Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek octu ryżowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru-płaskie- plus dwie płaskie łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 do momentu całkowitego schłodzenia.


    Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski.
    Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe.


    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
    Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasali. Układamy plastry wędzonego halibuta.




    Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować