Fusilli z kurczakiem i groszkiem

5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Makaron fusilli bardzo popularny we Włoszech ,u nas znany pod nazwą świderki. Świetnie komponuje się z sosem z groszku ,gdzie jego smak podkreśla rozmaryn. Mięso marynowane w białym winie i ziołach prowansalskich jest bardzo delikatne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu fusilli (polecam Barillę)
    400 g filetów z kurczaka
    szklanka białego wytrawnego wina
    puszka groszku konserwowego
    łyżka rozmarynu
    łyżka ziół prowansalskich
    300 ml bulionu drobiowego
    sól ,pieprz
    oliwa z oliwek
    średniej wielkości por (biała część)
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fusilli z kurczakiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron fusilli ugotowałem al dente.
    Filety z kurczaka pokroiłem w cienkie plasterki ,włożyłem do pojemnika ,zalałem winem i wsypałem zioła prowansalskie ,oprószyłem solą i pieprzem. Wstawiłem do lodówki na godzinę.
    W tym czasie robiłem sos.
    Do rondelka wlałem zalewę z groszku ,dodałem ½ puszki groszku ,pokrojonego w talarki pora ,300 ml bulionu drobiowego ( u mnie z kaczki) ,łyżkę rozmarynu. Zagotowałem i ostudziłem. Następnie zblendowałem i dodałem resztę groszku.
    Kurczaka obsmażyłem na oliwie z oliwek i dodałem do gorącego sosu ,dusiłem jeszcze 5 min. Doprawiłem solą i pieprzem.
    Makaron podsmażyłem na oliwie ,rozłożyłem na talerze ,podałem z sosem i kurczakiem na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować