Fusilli al Torchio alla carbonara

  • wyświetlono: 544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Klasyczna carbonara to spaghetti z serem Pecorino Romano, jajkiem i boczkiem. Moją carbonarę przygotowałam z makaronem fusilli al Torchio, dorzuciłam do niej ząbek czosnku i szczypiorek.

DSC_6044
  • 2 porcje

Składniki

250 g makaronu fusilli al Torchio
150 g boczku
3 jajka
3 łyżki startego Parmezanu
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 zmiażdżony ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
grubo zmielony czarny pieprz
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Fusilli al Torchio alla carbonara

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z czosnkiem na suchej patelni do czasu aż się ładnie zrumieni. W miseczce mieszamy jajka z parmezanem i oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente. Jajka z parmezanem dodajemy razem z boczkiem do gorącego makaronu, doprawiamy solą oraz pieprzem i energicznie mieszamy. Podajemy bardzo gorące posypane posiekanym szczypiorkiem. Całość można przez około minutę podgrzewać na patelni cały czas mieszając, ale warto pamiętać, że klasycznej carbonary nie podgrzewamy, bo białka z serem mają utworzyć kremowy sos a nie jajecznicę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiaddanie_z_makaronemFusilli al Torchio alla carbonara

Komentarze

Podobne przepisy

carbonara

Dodane przez: AgaTrzaska

Carbonara

Czyli - poszperajmy w lodówce i...

Spaghetti Carbonara

Dodane przez: Kuchnia Marty

Spaghetti Carbonara

Nie mogę przejść obojętnie obok...

Spaghetti Carbonara

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara to pyszne,...

Carbonara

Dodane przez: Paulina1507

Carbonara

Uwielbiamy makarony więc często...

Spaghetti Carbonara

Dodane przez: Aghate

Spaghetti Carbonara

Uwielbiam makarony za szybkość...

Spaghetti Carbonara

Dodane przez: magdzia44448

Spaghetti Carbonara

Pyszne spaghetti Carbonara z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE