Frytowane młode ziemniaczki z kaczym jajem i duszoną botwinką

  • wyświetlono: 399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lekki obiadek na upalne dni.

P10
  • 80min

Składniki

Frytowane ziemniaczki:
około 32 młode ziemniaki średniej wielkości
2/3 szklanki wody z mlekiem (proporcja 1:1) - łączna objętość
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka siekanego koperku
1/3 łyżeczki chilli
1/3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
olej do głębokiego smażenia

Duszona botwinka:
400 g botwinki
2 pęczki szczypiorku
6-7 łyżek margaryny mlecznej
1 - 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
2 łyżeczki cukru
6 łyżek jogurtu naturalnego
pieprz czarny mielony wg uznania
kwasek cytrynowy wg uznania

Jajo kacze z wody:
4 kacze jaja
1 litr wody
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
sól wg uznania
pieprz czarny mielony wg uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Frytowane młode ziemniaczki z kaczym jajem i duszoną botwinką

  • fry1. Ziemniaki wymoczyć w wodzie, oskrobać ze skórki i gotować w lekko osolonej wodzie około 15 min. Odcedzić, ostudzić.
    Jajko rozkłócić z mieszanką wody z mlekiem. Wsypać mąkę i dokładnie rozrobić. Dodać koperek, chilli i przyprawę uniwersalną. Całość wymieszać.
    Ugotowane ziemniaki pojedynczo nabijać na widełki kuchenne, maczać w cieście i natychmiast frytować w gorącym oleju (30 - 45 sekund). Tak przygotowane warzywa zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  • fry2. Szczypiorek i botwinkę posiekać. Na patelni rozpuścić margarynę, wrzucić pokrojoną zieleninę, całość obsypać przyprawą uniwersalną. Dusić pod przykryciem 10 min od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać jogurt, pieprz i kwasek. Całość dusić jeszcze bez pokrywki około 10 min (w celu zredukowania sosu).
  • fry3. W garku zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru i soli. Za pomocą trzepaczki wytworzyć siłę odśrodkową (wir). Szybko wbić jajko i delikatnie łyżką stołową mieszać wodę blisko ścianki garka, aby chwilę zachować ruch wirowy wody i utrzymać jajko na środku. Łyżkę wyjąć, a jajko zostawić swobodnie we wrzątku. Gotować około 2 - 3 min. Jajko wyjąć łyżką cedzakową. W ten sam sposób ugotować pozostałe 3 jajka.
  • fry4. Na talerz wyłożyć frytowane ziemniaczki, botwinkę (ewentualnie podgrzać) i jajko (opruszyć solą i pieprzem wg uznania).

Porady

Podane składniki wystarczą na 4 porcje.

Pracę usprawni frytownica - wtedy ziemniaki można usmażyć naraz.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiJajkaziemniakibotwinkakonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Młode ziemniaczki z pesto bazyliowym

Dodane przez: Martyna1991

Młode ziemniaczki z pesto bazyliowym

Młode ziemniaczki w mundurkach...

Zapiekane młode ziemniaczki z cebulką

Dodane przez: JustKuchcik

Zapiekane młode ziemniaczki z cebulką

Młode ziemniaczki pieczone z młodą...

RACUSZKI   Z MŁODYCH ZIEMNIACZKÓW

Dodane przez: JOANNA 55a

RACUSZKI Z MŁODYCH ZIEMNIACZKÓW

Racuszki smakują wyśmienicie, można...

ziemniaki

Dodane przez: Aninka88

Młode ziemniaczki zapiekane z warzywami

pyszne ziemniaczki do niedzielnego...

Młode ziemniaczki zapiekane z kminkiem

Dodane przez: AlaW.

Młode ziemniaczki zapiekane z kminkiem

Szybki, prosty i smaczny przepis...

Polędwiczki z młodymi ziemniakami i brokułem

Dodane przez: Oskaropyś

Polędwiczki z młodymi ziemniaczkami i brokułem

Prosty a zarazem wykwintny obiad.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE