Frytowane młode ziemniaczki z kaczym jajem i duszoną botwinką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekki obiadek na upalne dni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Frytowane ziemniaczki:
    około 32 młode ziemniaki średniej wielkości
    2/3 szklanki wody z mlekiem (proporcja 1:1) - łączna objętość
    1 jajko
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka siekanego koperku
    1/3 łyżeczki chilli
    1/3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
    olej do głębokiego smażenia

    Duszona botwinka:
    400 g botwinki
    2 pęczki szczypiorku
    6-7 łyżek margaryny mlecznej
    1 - 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
    2 łyżeczki cukru
    6 łyżek jogurtu naturalnego
    pieprz czarny mielony wg uznania
    kwasek cytrynowy wg uznania

    Jajo kacze z wody:
    4 kacze jaja
    1 litr wody
    1 łyżka octu
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    sól wg uznania
    pieprz czarny mielony wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne Jajko

Frytowane młode ziemniaczki z kaczym jajem i duszoną botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fry 1. Ziemniaki wymoczyć w wodzie, oskrobać ze skórki i gotować w lekko osolonej wodzie około 15 min. Odcedzić, ostudzić.
    Jajko rozkłócić z mieszanką wody z mlekiem. Wsypać mąkę i dokładnie rozrobić. Dodać koperek, chilli i przyprawę uniwersalną. Całość wymieszać.
    Ugotowane ziemniaki pojedynczo nabijać na widełki kuchenne, maczać w cieście i natychmiast frytować w gorącym oleju (30 - 45 sekund). Tak przygotowane warzywa zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  • fry 2. Szczypiorek i botwinkę posiekać. Na patelni rozpuścić margarynę, wrzucić pokrojoną zieleninę, całość obsypać przyprawą uniwersalną. Dusić pod przykryciem 10 min od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać jogurt, pieprz i kwasek. Całość dusić jeszcze bez pokrywki około 10 min (w celu zredukowania sosu).
  • fry 3. W garku zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru i soli. Za pomocą trzepaczki wytworzyć siłę odśrodkową (wir). Szybko wbić jajko i delikatnie łyżką stołową mieszać wodę blisko ścianki garka, aby chwilę zachować ruch wirowy wody i utrzymać jajko na środku. Łyżkę wyjąć, a jajko zostawić swobodnie we wrzątku. Gotować około 2 - 3 min. Jajko wyjąć łyżką cedzakową. W ten sam sposób ugotować pozostałe 3 jajka.
  • fry 4. Na talerz wyłożyć frytowane ziemniaczki, botwinkę (ewentualnie podgrzać) i jajko (opruszyć solą i pieprzem wg uznania).

Porady

Podane składniki wystarczą na 4 porcje. Pracę usprawni frytownica - wtedy ziemniaki można usmażyć naraz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować