Frytowane młode ziemniaczki z kaczym jajem i duszoną botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wymoczyć w wodzie, oskrobać ze skórki i gotować w lekko osolonej wodzie około 15 min. Odcedzić, ostudzić.
Jajko rozkłócić z mieszanką wody z mlekiem. Wsypać mąkę i dokładnie rozrobić. Dodać koperek, chilli i przyprawę uniwersalną. Całość wymieszać.
Ugotowane ziemniaki pojedynczo nabijać na widełki kuchenne, maczać w cieście i natychmiast frytować w gorącym oleju (30 - 45 sekund). Tak przygotowane warzywa zabezpieczyć przed wystygnięciem.
2.Szczypiorek i botwinkę posiekać. Na patelni rozpuścić margarynę, wrzucić pokrojoną zieleninę, całość obsypać przyprawą uniwersalną. Dusić pod przykryciem 10 min od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać jogurt, pieprz i kwasek. Całość dusić jeszcze bez pokrywki około 10 min (w celu zredukowania sosu).
3.W garku zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru i soli. Za pomocą trzepaczki wytworzyć siłę odśrodkową (wir). Szybko wbić jajko i delikatnie łyżką stołową mieszać wodę blisko ścianki garka, aby chwilę zachować ruch wirowy wody i utrzymać jajko na środku. Łyżkę wyjąć, a jajko zostawić swobodnie we wrzątku. Gotować około 2 - 3 min. Jajko wyjąć łyżką cedzakową. W ten sam sposób ugotować pozostałe 3 jajka.
4.Na talerz wyłożyć frytowane ziemniaczki, botwinkę (ewentualnie podgrzać) i jajko (opruszyć solą i pieprzem wg uznania).
Porady
Podane składniki wystarczą na 4 porcje.
Pracę usprawni frytownica - wtedy ziemniaki można usmażyć naraz.
Komentarze