Frytki z selera i innych warzyw

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To moje ulubione frytki warzywne. Zresztą moja córka też je uwielbia! Są doskonałą alternatywą dla klasycznych frytek smażonych w głębokim tłuszczu oraz idealnie "przemycają" warzywa do diety niejadków, bo kto nie lubi frytek? Przyznam szczerze, że seler w takim wydaniu ciężko odróżnić smakiem od ziemniaka.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 2-3 porcje)
    1 seler (większy)
    2 marchewki
    2 ziemniaki
    Moje przyprawy:
    papryka słodka wędzona
    sól
    Dodatkowo:
    3-4 łyżki oleju

Frytki z selera i innych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce należy wymieszać olej z przyprawami.
    Umyte i obrane warzywa pokroić w słupki, a następnie dokładnie obtoczyć w uprzednio przygotowanej mieszance.
    Całość luźno w jednej warstwie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od warzyw oraz rodzaju piekarnika - u mnie gazowy.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy