Frytki z pietruszki z sosem miodowo-musztardowym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Doskonały zamiennik smażonych frytek ziemniaczanych; pietruszkowe są zdrowe, smaczne i lekko słodkawe w smaku

  • 25 min

Składniki:

  • 5-6 pietruszek
    oliwa z oliwek
    zioła prowansalskie
    papryka słodka
    sól

    sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta pieprzu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka musztardy

Frytki z pietruszki z sosem miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w wąskie słupki (jak na frytki przystało)
  • 2. Skrapiamy je oliwą i posypujemy przyprawami (wykorzystałam sól morską, paprykę słodką i zioła prowansalskie, ale oczywiście każdy może użyć swoich ulubionych), następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni
  • 3. sos miodowo-musztardowy:

    w miseczce łączymy: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżkę musztardy oraz jedną łyżkę płynnego miodu, całość przyprawiamy pieprzem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy