Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym

5 (156 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna propozycja na szybki i prosty obiad. Frytki z piekarnika, również pyszne jak te smażone w głębokim tłuszczu, a napisałabym, że nawet lepsze, bo nie nasączone tłuszczem. Bardzo aromatyczne. Podałam je z dipem jogurtowo-majonezowym, ale żeby było bardziej zdrowo można pominąć majonez, a dodać więcej jogurtu. Polecam na szybki obiad. Kto nie piekł takich frytek to bardzo polecam spróbować. Smacznego życzę

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ziemniaki:
    8 średnich ziemniaków
    2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów
    4 łyżki oleju
    sól do smaku

    Na dip:
    3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    3 łyżki majonezu
    pół łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Frytki Dip Przekąski

Frytki z piekarnika z dipem jogurtowo-majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w słupki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy z wody, dokładnie osuszamy i przekładamy do większej miski, mieszamy z olejem i przyprawą do sałatek i dipów. Odstawiamy na kolejne 10 minut.
  • 2. Pieczenie: Następnie pokrojone ziemniaki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości i zrumienienia w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut.
  • 3. Wykonanie dipu: gdy frytki się pieką przygotowujemy dip. Majonez, jogurt i przyprawę do dipów i sałatek mieszamy dokładnie w miseczce. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
  • 4. Podanie: Gorące frytki oprószamy solą i podajemy z dipem. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla około 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Jogurt grecki Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować