frytki z chili, imbirem i czerwonym pieprzem

0 (0 ocen)

Cienkie, chrupiące frytki posypane pikantną mieszanką przypraw.

Składniki:

  • 3 duże młode ziemniaki

    mieszanka przypraw:
    3 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
    3 łyżeczki chili płatkach
    2 łyżeczki ziaren czerwonego pieprzu
    łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
    pół łyżeczki imbiru w proszku

    olej do smażenia

Frytki z chili, imbirem i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, jeśli są młode nie musimy obierać ze skórki. Ziemniaki kroimy w zapałkę, ważne żeby były cienko pokrojone.

  • 2. Mieszankę przypraw przesypujemy do młynka do przypraw.

  • 3. Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
    Frytki smażymy porcjami, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 4.
    Gotowe frytki posypujemy zmielonymi przyprawami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

Ziemniaki były pokrojone w zapałkę wiec nie ma potrzeby ich podsmażać, gdyż i tak po usmażeniu będą przyjemnie chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy