Frytki z batatów

  • wyświetlono: 495 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Frytki po upieczeniu mają inna konsystencje od frytek z ziemniaków, a mianowicie są miękkie, nie chrupią ale... smakują wyśmienicie !!! Frytki można przyrządzić również z takimi przyprawami jak papryka słodka, papryka pikantna, tymianek i podać z ulubionym sosem pomidorowym lub czosnkowym.

AnkaFiranka
  • 30min

Składniki

700 g batatów (1 duży lub 2 małe)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu/ziół prowansalskich lub innych ulubionych
pieprz i sól

Sposób przygotowania przepisu:

Frytki z batatów

  • 1. Bataty obieramy, płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku. Następnie kroimy je w kształt frytek. Frytki dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek, ziołami i przyprawami. Następnie przekładamy frytki na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20- 25 minut co jakiś czas mieszając frytki drewnianą szpatułką aby równo się upiekły.

Porady

Frytki z batatów możemy podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatafrytkisłodki ziemniakz batataz batatówz batatemze słodkim ziemniakiemze słodkiego ziemniaka

Komentarze

Podobne przepisy

Bataty z masłem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Batat na parze z masłem ziołowym

Słodkie ziemniaki mało są u nas...

dorsz z frytkami

Dodane przez: wiesiołek

Dorsz z frytkami

Lubimy taką rybkę z frytkami, czujemy...

image-24xwftw

Dodane przez: paulette17

TRADYCYJNE FRYTKI Z PIEKARNIKA

Smaczna i zdrowa alternatywa dla...

kebab

Dodane przez: Anitka0804

Kebab z frytkami na talerzu

Uwielbiamy domowe fast foody i...

Frytki z piekarnika.

Dodane przez: BABECZKA 35

Marchewkowe frytki z piekarnika

Takie nietypowe frytki z marchewki...

Bulgur z batatem i fetą

Dodane przez: Iwona75

Bulgur z batatem i fetą

Danie obiadowe dla wegetarian i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE