Frytki z batatów

0 (0 ocen)

  • 30 min

Frytki po upieczeniu mają inna konsystencje od frytek z ziemniaków, a mianowicie są miękkie, nie chrupią ale... smakują wyśmienicie !!! Frytki można przyrządzić również z takimi przyprawami jak papryka słodka, papryka pikantna, tymianek i podać z ulubionym sosem pomidorowym lub czosnkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • 700 g batatów (1 duży lub 2 małe)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu/ziół prowansalskich lub innych ulubionych
    pieprz i sól

Frytki z batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obieramy, płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku. Następnie kroimy je w kształt frytek. Frytki dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek, ziołami i przyprawami. Następnie przekładamy frytki na blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20- 25 minut co jakiś czas mieszając frytki drewnianą szpatułką aby równo się upiekły.

Porady

Frytki z batatów możemy podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy