Frytki rybno-ziemniaczane z sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

W tygodniu nie mam czasu, ale w soboty rozwijam skrzydła i przyrządzam smakołyki dla męża i 12-letniej córki Kingi.

Składniki:

  • Frytki: 40 dag filetów z ryby
    ● 40 dag ziemniaków
    ● olej
    ● 2 jajka
    ● 4 łyżki mąki
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki.
    Sos: 10 dag jogurtu typu greckiego lub gęstej śmietany
    ● 1/2 pęczka szczypiorku
    ● 3 ząbki czosnku
    ● sól czosnkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frytki rybno-ziemniaczane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety gotujemy w osolonej
    wodzie ok. 10 minut, wyjmujemy.
    W tej samej wodzie gotujemy
    obrane i pokrojone w dużą
    kostkę ziemniaki. Po ok. 10 minutach
    odcedzamy, studzimy
    i przeciskamy przez praskę.
  • 2. Rybę rozdrabniamy,
    mieszamy
    z ziemniakami, jajkami i mąką.
    Dodajemy 2 łyżki oleju i ok. 1/2
    szklanki wody, aby ciasto miało
    konsystencję gęstej śmietany.
    Doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy
    olej (wys. ok. 5 cm). Łyżką
    wkładamy porcje ciasta i smażymy
    z obu stron.
  • 3. Jogurt mieszamy z przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem,
    posiekanym szczypiorkiem
    i szczyptą soli czosnkowej. Podajemy
    z frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować