Frytki na wypasie

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo prosta i szybka, choć niekoniecznie zdrowa przekąska. Frytki z serem, prażoną cebulą i jalapeno.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki - 4szt
    Olej do smażenia
    Ser żółty tarty (może być także mozzarella) - 1 garść
    Cebula prażona - 2 łyżki
    Papryka jalapeno marynowana - kilka plasterków
    Ulubiony sos
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Frytki

Frytki na wypasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy lub obieramy, kroimy. Zalewamy zimną wodą na 10 minut, płuczemy. Osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
    Do smażenia używałam frytkownicy "beztłuszczowej". Osuszone ziemniaki wymieszałam z 2 łyżkami oleju i smażyłam około 25 minut w 190 stopniach. W trakcie smażenia 2 razy mieszałam.
    Ziemniaki można oczywiście usmażyć w tradycyjnej frytkownicy, ale także upiec w piekarniku.

    Po usmażeniu frytki przekładamy na talerze, posypujemy serem i zapiekamy około 1 minutę w mikrofalówce, Ser szybko się roztopi, bo frytki są gorące.
    Frytki posypujemy prażoną cebulą i plasterkami papryki. Podajemy z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Sery Jalapeno

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować