Frytki belgijskie

  • wyświetlono: 326 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Są pyszne, miękkie w środku i z chrupiącą skórką. Efekt ten osiągniemy dzięki dwukrotnemu smażeniu, grubo krojonych frytek. Najlepsze z sosem śmietanowym.

jolcia
  • 2 porcje
  • 60min

Składniki

1kg ziemniaków,
Olej do smażenia
sos śmietanowy

Sposób przygotowania przepisu:

Frytki belgijskie

  • 1. Ziemniaki obieramy i wrzucamy do zimnej wody. Następnie osuszamy je i kroimy w grube paski.
    W frytkownicy lub głębokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy małymi partiami frytki. Smażymy około 3-4 minut do lekkiego zrumienia.Usmażone odkładamy do ostygnięcia. Ja swoje wysypałam na kratkę do studzenia .
    Następnie zimne frytki smażymy ponownie, ale krócej, tak do dwóch minut, aby były gorące i nabrały chrupkości. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z sosem śmietanowym.

Porady

Warto wybierać gatunki ziemniaków, odpowiednich do smażenia, typ B lub C

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przekąskikolacjaobiadimprezafrytkiFASTFOODfrytki belgijskie

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone frytki z marchewki

Dodane przez: Di bloguje

Pieczone frytki z marchewki

To doskonała alternatywa dla frytek...

Frytki z cukinii

Dodane przez: ankad21

Frytki z cukinii

Robiłam je pierwszy raz i muszę...

frytki

Dodane przez: elapolo

Frytki bazyliowe z piekarnika

To zdrowsza wersja frytek. Zioła...

Cynamonowe frytki z batatów

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Cynamonowe frytki z batatów

Propozycja zdrowej przekąski

frytki z dyni

Dodane przez: Bożena1960

Frytki z dyni po prowansalsku

Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE