Frytki belgijskie

  • wyświetlono: 443 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Często korzystamy z gotowych, mrożonych frytek. Czasami tak łatwiej i szybciej. Pewnego razu zachciało nam się i co? Zamrażarka pełna, więc nie było mowy o takowych. Dobrze, że ziemniaki były, więc zrobiliśmy tak, jak zapamiętaliśmy z jakiegoś programu telewizyjnego. Petarda! Jutro powtórka.

DSC_1166
  • 2 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

500 g ziemniaków
1 łyżka cukru
ciepła woda
1 litr oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Frytki belgijskie

  • Frytki belgijskie1. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube słupki.
    W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, przekładamy frytki i trzymamy w niej około godziny. Odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku.
    Smażymy w głębokim oleju.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakiprzekąskadodatki do obiadufrytkiZiemniaki na różne sposoby

Komentarze

Podobne przepisy

CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI

Dodane przez: kiciax1

CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI

Wychodzą naprawdę bardzo pyszne,...

Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków

Dodane przez: Di bloguje

Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków

To doskonała alternatywa dla frytek...

Cynamonowe frytki z batatów

Dodane przez: Cafe Babilon

Cynamonowe frytki z batatów

Propozycja zdrowej przekąski

Frytki z kalarepy

Dodane przez: Krystyna32

Frytki z kalarepy

Pyszne i aromatyczne.

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Frytki makaronowe

Zastanawiałam się czy je zrobić,...

potrawa

Dodane przez: maalikaa

Filecikowe frytki

Bardzo dobre i szybkie danie jako...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE