Frytki belgijskie

  • wyświetlono: 599 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Często korzystamy z gotowych, mrożonych frytek. Czasami tak łatwiej i szybciej. Pewnego razu zachciało nam się i co? Zamrażarka pełna, więc nie było mowy o takowych. Dobrze, że ziemniaki były, więc zrobiliśmy tak, jak zapamiętaliśmy z jakiegoś programu telewizyjnego. Petarda! Jutro powtórka.

DSC_1166
  • 2 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

500 g ziemniaków
1 łyżka cukru
ciepła woda
1 litr oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Frytki belgijskie

  • Frytki belgijskie1. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube słupki.
    W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, przekładamy frytki i trzymamy w niej około godziny. Odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku.
    Smażymy w głębokim oleju.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ziemniakiprzekąskadodatki do obiadufrytkiZiemniaki na różne sposoby

Komentarze

Podobne przepisy

CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI

Dodane przez: kiciax1

CHRUPIĄCE domowe KARBOWANE FRYTKI

Wychodzą naprawdę bardzo pyszne,...

Pieczone frytki z marchewki

Dodane przez: Di bloguje

Pieczone frytki z marchewki

To doskonała alternatywa dla frytek...

Frytki z cukinii

Dodane przez: ankad21

Frytki z cukinii

Robiłam je pierwszy raz i muszę...

frytki

Dodane przez: elapolo

Frytki bazyliowe z piekarnika

To zdrowsza wersja frytek. Zioła...

Cynamonowe frytki z batatów

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Cynamonowe frytki z batatów

Propozycja zdrowej przekąski

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE