frytki

0 (0 ocen)

zawsze dobre

Składniki:

  • ziemniaki 6 sztuk
    papryka ostra w proszku 1 łyżka
    sól 1 szczypta
    przyprawa ziołowa 1 łyżka
    olej sezamowy 1 łyżka
    olej roślinny 2-3 łyżki
    koperek suszony 1 łyżka

Frytki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać następnie opłukać w wodzie, pokroić w słupki (ew. słomki pokrojone cieniej niż zapałki lub w chipsy tz. cienkie plasterki). Pokrojone ziemniaczki ponownie wsadzić do wody w celu umycia. Należy dokładnie osuszyć na ściereczce. Olej dobrze rozgrzać, wkładać porcjami ziemniaczki. Smażyć 8-10 minut Gdy zaczną nabierać żółtego koloru, wyjąc i po kilku minutach ponownie włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu posolić według własnego uznania. Frytki można smażyć tez na smalcu lub oliwie.

Komentarze

Podobne przepisy