Frykas z kurczaka z pieczarkami i fasolką szparagową

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Pyszne danie z kurczaka z dodatkiem pieczarek i fasolki, które nadają wspaniały smak tej potrawie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    0,3kg pieczarek
    2 szklanki fasolki szparagowej - zielonej ( ja dodałam mrożoną)
    1 śmietanka 18% ( 250ml)
    1 cebula
    125g masła
    2 łyżki mąki pszennej
    0,5 szklanki białego wina wytrawnego
    sól
    pieprz
    przyprawa uniwersalna
    ryż
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frykas z kurczaka z pieczarkami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet 1. Filet z kurczaka pokroić w grubszą kostkę.
  • podsmażamy pieczarki 2. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na maśle.
  • smażymy 3. Do pieczarek dodać filet z kurczaka, fasolkę szparagową i cebulę pokrojoną w piórka.
  • dusimy 4. Gdy filet, pieczarki i fasolka będą miękkie wsypujemy 2 łyżki mąki, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna i podlewamy winem, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 3 minut. Na samym końcu dodajemy śmietankę i gotujemy do momentu powstania kremowego sosu.
  • smacznego:) 5. Podajemy z ryżem, smacznego:)

Porady

Dodatkowo można posypać świeżo posiekaną pietruszką:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować