frykadelki z sosem cebulowym

5 (145 ocen)

  • 35 min

Sznycelki wieprzowe z delikatnym sosem cebulowym, pyszne połączenie, szybki i niedrogi obiad :)

  • 35 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki lub szynki
    1 jajo
    1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
    1 łyżka maggi
    drobno poszatkowana średnia cebula
    łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
    pieprz czarny, sól
    sos:
    3 średnie cebule
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Sosy

Frykadelki z sosem cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.
    Cebule posiekać, usmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła, kiedy zaczną się rumienić zasypać mąką, wymieszać, podsmażyć przez minutę, następnie zalać mlekiem, podgrzewać do gęstnienia mieszając, doprawić, zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Kotlety podawać polane sosem.

Porady

Do mięsa możemy dodać również podsmażoną na złoto i odsączoną z tłuszczu cebulkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować