Frykadelki z sezamem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na około 18 sztuk, czyli całkiem spora porcja. Frykadelki można z powodzeniem zamrozić. Dodatek sezamu daje potrawie ciekawy efekt. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 1.200 kg łopatki wieprzowej

    - 1 bułka kajzerka

    - 3 jajka

    - 2 średnie cebule

    - sól, pieprz, papryka mielona, ewentualnie przyprawa uniwersalna

    - 1 szklanka sezamu

    - 1/2 szklanki bułki tartej

    Dodatkowo:

    - bułka tarta do panierowania

    - 2 kostki pieczeniowe

Frykadelki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frykadelki z sezamem 1. Mięso dobrze zmielić, bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać pokrojone w kostkę cebule i, wsypać sezam, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić dokładnie na masę.
  • Frykadelki z sezamem 2. Lekko zwilżonymi dłońmi formować z masy mięsnej podłużne kotlety i panierować je w bułce tartej.Frykadelki smażyć z obydwu stron na złotobrązowy kolor, następnie przełożyć do dużego garnka. W 1,5 litra gorącej wody rozpuścić kostki pieczeniowe i wlać do mięsa, przykryć. Dusić na mniejszym ogniu przez około 40 minut. Podawać z wytworzonym podczas duszenia sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy