Frykadelki z serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Studiuję filologię angielską. Gdy po zajęciach wracam do domu, przejmuję w kuchni pałeczkę. Przepis mam od znajomej – mistrzyni gotowania.

Składniki:

  • ● 40 dag mielonego mięsa
    ● 2 żółtka
    ● 125 ml śmietany
    ● szczypta startej gałki muszkatołowej
    ● łyżeczka soli
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● 30 dag szpinaku
    ● 3 łyżki masła
    ● 4 plastry żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frykadelki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak dokładnie myjemy.
    Gotujemy ok. 2 minut w osolonym
    wrzątku. Odcedzamy, przelewamy
    zimną wodą, osączamy
    i lekko odciskamy. Grubo kroimy. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego
    masła.
  • 2. Mięso mieszamy z żółtkiem
    i śmietaną. Doprawiamy do
    smaku solą, pieprzem oraz gałką
    muszkatołową. Formujemy
    4 płaskie kotlety.
  • Frykadelki z serem 3. Kotlety smażymy z obu stron
    na pozostałym maśle. Przekładamy
    do żaroodpornego naczynia.
    Na każdym kładziemy porcję
    szpinaku. Tłuszcz ze smażenia
    podgrzewamy, wlewamy
    odrobinę wody, mieszamy. Polewamy
    szpinak. Frykadelki
    przykrywamy serem. Zapiekamy
    kilka minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 160 °C, aż
    ser się roztopi.

Porady

● Frykadelki możemy podać z pokrojonymi w talarki smażonymi ziemniakami. ● Dobrym dodatkiem będzie sałatka z pokrojonych w cząstki pomidorów skropionych oliwą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować