Pyszna alternatywa dla zwykłych mielonych jak i fajny pomysł na imprezową przekąskę
60 min
Składniki:
1 opakowanie pieczarek (500g)
500g mielonego mięsa z łopatki (tudzież innego mielonego byle było mielone)
1/2 pęczka pietruszki
1 ząbek czosnku
1 spora kromka chleba wymoczona w wodzie
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (ja jestem fanką tej z PRYMATU)
1 mała cebulka
1 jajko
1 jajko rozmącone z 5 łyżkami mleka
pieprz, sól, majeranek do smaku
olej do smażenia
Frykadelki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, obrać ze skórki i odciąć nóżki.
Cebulkę zeszklić na oleju.
Mięso, jajko, cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę,odciśniętą z wody kromkę, posiekaną pietruszkę i przyprawy wyrobić na gładką jednolitą masę (jak na mielone).
Kapelusze z pieczarek lekko posolić i napełniać mięsną masą, część z pieczarką zanurzyć w jajku rozmąconym z mlekiem (dość dobrze posolone), obtoczyć całość w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Komentarze