Frykadelki z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna alternatywa dla zwykłych mielonych jak i fajny pomysł na imprezową przekąskę

  • 60 min

Składniki:

  • 1 opakowanie pieczarek (500g)
    500g mielonego mięsa z łopatki (tudzież innego mielonego byle było mielone)
    1/2 pęczka pietruszki
    1 ząbek czosnku
    1 spora kromka chleba wymoczona w wodzie
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (ja jestem fanką tej z PRYMATU)
    1 mała cebulka
    1 jajko
    1 jajko rozmącone z 5 łyżkami mleka
    pieprz, sól, majeranek do smaku
    olej do smażenia

Frykadelki z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, obrać ze skórki i odciąć nóżki.
    Cebulkę zeszklić na oleju.
    Mięso, jajko, cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę,odciśniętą z wody kromkę, posiekaną pietruszkę i przyprawy wyrobić na gładką jednolitą masę (jak na mielone).
    Kapelusze z pieczarek lekko posolić i napełniać mięsną masą, część z pieczarką zanurzyć w jajku rozmąconym z mlekiem (dość dobrze posolone), obtoczyć całość w bułce tartej.
    Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy