Frykadelki wieprzowe z boczkiem w sosie pieczarkowym

  • wyświetlono: 2003 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Doskonała alternatywa na dobry obiad.Mięso jest mięciutkie i rozpływa się w ustach,a sos pieczarkowy nadaje mu niepowtarzalny smak.

Nevermore21
  • 80min

Składniki


500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 duża bułka pszenna
1 cebula
1 ząbek czosnku
160 g wędzonego boczku (pokrojonego w cienkie plasterki)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki majeranku
sól
pieprz czarny mielony
wegeta do smaku (opcjonalnie)
2 szklanki bulionu (może być z kostki 1 sztuka na 2 szklanki wrzątku)
olej do smażenia
mąka do obtoczenia

Sos:

500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
pieprz czarny mielony
1 łyżka posiekanego świeżego koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Frykadelki wieprzowe z boczkiem w sosie pieczarkowym

  • 1.
    Bułkę namoczyć w wodzie,kiedy zrobi się miękka dobrze wycisnąć z nadmiaru wody.
    Mięso przełożyć do miski ,dodać namoczoną bułkę,bułkę tartą,jajko,przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Bardzo dokładnie wyrobić.
    Podzielić mięso na ok 6 części ,z każdej części uformować na mokrej szklanej desce do krojenia placek grubości ok 1 cm.
    Na każdy placek mięsa nałożyć z brzegu pokrojoną w kostkę cebulkę oraz 2 plasterki boczku.Zwijać mięso w rulon z dołu do góry pomagając sobie dużym nożem.
    Uformować frykadelki i obtoczyć w mące.
    Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor z każdej strony.
    Usmażone frykadelki przełożyć do garnka w którym będziemy robić sos.Zalać 2 szklankami bulionu i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 min.
    Na tłuszczu na którym smażyło się mięso zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę.
    Pieczarki obrać ,zetrzeć na tarce jarzynowej (z końcówką nożyka) lub pokroić w plastry.
    Do podsmażonej cebuli dodać pieczarki i smażyć ,aż zmiękną.
    Mięso wyjąć z bulionu na talerzyk.
    Do bulionu przełożyć pieczarki z cebulką ,gotować ok 5 min.Następnie w 1/2 szklanki wody rozmieszać 3 łyżki mąki pszennej,wlać do pieczarek i mieszać,aż się zagotuje i powstanie sos.Na koniec dodać śmietanę oraz posiekany koperek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

frykadelki z sosem cebulowym

Dodane przez: capri

frykadelki z sosem cebulowym

Sznycelki wieprzowe z delikatnym...

Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym sosie

Dodane przez: ewaeu

Indycze frykadelki z jarmużem w cebulowym...

Pyszne i zdrowe danie obiadowe.

pulpety wieprzowe I

Dodane przez: Agiatis

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo koperkowym

Kuleczki mięsne w sosie pieczarkowo...

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z ziołami

Dodane przez: zielonakuchniablog

Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym...

Polędwiczka wieprzowa to świetny...

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne, delikatne i soczyste...

kotlety

Dodane przez: maalikaa

Frykadelki w sosie grzybowym

Pyszne kotleciki w aromatyczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE