Frykadelki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do większej miski, dodać jajko, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i dodać do tego bułkę tartą, tak aby formować kulki z mięsa mielonego.
2.Mięso rozłożyć na ręce, włożyć do niego łyżeczkę groszku zielonego i zawinąć kulkę.
3.Sos pomidorowy: wodę ok 1-1,5 l zagotować z kostką rosołową. (Można przygotować bulion warzywny). Do gotującej się wody wrzucić mięsne kulki i gotować 10 minut - od czasu do czasu mieszać.
4.Wyciągnąć frykadelki i przygotować sos. Mąkę rozrobić z wod, dokładnie wymieszać i wlać do gorącego bulionu. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
5.Sos doprawić cukrem (dwie-trzy szczypty), koperkiem, pieprzem, vegetą i maggi. Można dodać drobno posiekany lubczyk.
6.Ryż ugotować w osolonej wodzie, 20 minut.
7.Pomidory pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz i śmietanę.
Komentarze