Frykadelki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Moje frykadelki mają w sobie zielony groszek. W połączeniu z sosem pomidorowym są alternatywą dla nudnych kotletów mielonych.

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
    jajko
    bułka tarta
    groszek konserwowy

    2 torebki ryżu
    koncentrat pomidorowy
    2 łyżki mąki
    2 pomidory
    3 łyżki śmietany
    sałata do dekoracji
    szczypt koperku
    sól, cukier, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, ząbek czosnku, kostka rosołowa, vegeta, maggi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Frykadelki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do większej miski, dodać jajko, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i dodać do tego bułkę tartą, tak aby formować kulki z mięsa mielonego.
  • 2. Mięso rozłożyć na ręce, włożyć do niego łyżeczkę groszku zielonego i zawinąć kulkę.
  • Sos pomidorowy z mięsnymi kulkami 3. Sos pomidorowy: wodę ok 1-1,5 l zagotować z kostką rosołową. (Można przygotować bulion warzywny). Do gotującej się wody wrzucić mięsne kulki i gotować 10 minut - od czasu do czasu mieszać.
  • 4. Wyciągnąć frykadelki i przygotować sos. Mąkę rozrobić z wod, dokładnie wymieszać i wlać do gorącego bulionu. Gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • 5. Sos doprawić cukrem (dwie-trzy szczypty), koperkiem, pieprzem, vegetą i maggi. Można dodać drobno posiekany lubczyk.
  • 6. Ryż ugotować w osolonej wodzie, 20 minut.
  • 7. Pomidory pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz i śmietanę.
  • 8. Całość podawać na liściu sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować