Frykadelki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby moczymy na miseczce w wodzie przez ok 20 min.
2.Mięso mielone doprawiany tak jak na kotlety ( dodajemy sól, pieprz, jajka cebulę i bułkę tartą) . mieszamy . Formujemy wrzecionka, które w środku smarujemy delikatnie musztardą.
Gotowe uformowane wrzecionka obtaczamy w mące i obsmażamy. Wkładamy do garnka i przykrywamy.
Wstawiamy mały rondelek wlewamy do niego wodę ok 1,5 litra i dodajemy grzyby suszone. Doprowadzamy do wrzenia i dotujemy ok 15 minut.
Na patelnie rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy się stopi dodajemy mąki ok. 2 łyżki. Robimy zasmażkę. Gdy już będzie miała złoty kolor dolewamy przygotowany w rondelku wywar. Szybko mieszamy żeby nie zrobiły nam się grudki. Gotowy sos wlewamy do obsmażonych frykadelek. Gotujemy ok.. 30 min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Komentarze