Frykadelki w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwy przepis na pyszny obiad. Delikatne mięso mielone w sosie z suszonych grzybów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    musztarda
    6 dużych suszonych grzybów
    2 łyżki masła
    mąka
    sól
    pieprz
    cebula
    2 jajka
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frykadelki

Frykadelki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frykadelki w sosie grzybowym 1. Suszone grzyby moczymy na miseczce w wodzie przez ok 20 min.
  • Frykadelki w sosie grzybowym 2. Mięso mielone doprawiany tak jak na kotlety ( dodajemy sól, pieprz, jajka cebulę i bułkę tartą) . mieszamy . Formujemy wrzecionka, które w środku smarujemy delikatnie musztardą.
    Gotowe uformowane wrzecionka obtaczamy w mące i obsmażamy. Wkładamy do garnka i przykrywamy.
    Wstawiamy mały rondelek wlewamy do niego wodę ok 1,5 litra i dodajemy grzyby suszone. Doprowadzamy do wrzenia i dotujemy ok 15 minut.
    Na patelnie rozgrzewamy 2 łyżki masła. Gdy się stopi dodajemy mąki ok. 2 łyżki. Robimy zasmażkę. Gdy już będzie miała złoty kolor dolewamy przygotowany w rondelku wywar. Szybko mieszamy żeby nie zrobiły nam się grudki. Gotowy sos wlewamy do obsmażonych frykadelek. Gotujemy ok.. 30 min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Suszone grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować