Frykadelki w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Pyszne kotleciki w aromatyczny sosie grzybowym.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • • ½ kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    • Sól
    • Cebula
    • 4 łyżki bułki tartej
    • Jajko
    • Majeranek
    • 10 dag grzybów suszonych
    • 2 łyżki maki pszennej
    • Mąka pszenna do obtoczenia
    • Olej do smażenia
    • 10 dag boczku wędzonego
    • Trochę musztardy

Frykadelki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Grzyby gotujemy w wodzie.
  • mięso 2. Mięso mielone przekładamy do miski.
  • cebula 3. Cebulę obieramy, drobno kroimy dodajemy do mięsa.
  • jajko 4. Wbijamy jajko.
  • majeranek 5. Wsypujemy majeranek oraz sól.
  • bułka 6. Dodajemy bułkę tartą.
  • mięso 7. Formujemy duże krążki
  • musztarda 8. Smarujemy musztardą.
  • boczek 9. Boczek kroimy w kostkę, wykładamy po trochu na każdy krążek mięsa
  • roladki 10. Zawijamy.
  • mąka 11. Obtaczamy w mące.
  • roladki 12. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • sos 13. Grzyby wraz z sosem przelewamy do brytfanki.
  • kotlety 14. Do grzybów przekładamy kotlety i gotujemy.
  • kolety 15. Robimy zaprawkę z 2 łyżek mąki i zimnej wody, hartując wlewamy do kotletów.
  • danie 16. Danie gotowe.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy