Frykadelki śledziowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi warzywami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 750 g surowych śledzi
    200 g ugotowanych ziemniaków
    1/2 l bulionu rybnego
    pół łyżeczki soli
    2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
    tłuszcz do smażenia

Frykadelki śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frykadelki śledziowe 1. Śledzie dokładnie oczyściłem, usunąłem ości i odfiletowałem. Umyłem, osuszyłem, dwukrotnie zmiksowałem, za drugim razem dodałem ugotowane ziemniaki.
    Do masy dodałem mąkę ziemniaczaną i bulion, posoliłem, wymieszałem.
    Uformowałem podłużne frykadelki, usmażyłem z obu stron na gorącym tłuszczu.
    Podałem posypane krążkami smażonej cebuli. Polałem stopionym masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy