Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi warzywami.
1 godz. 30 min
Składniki:
750 g surowych śledzi
200 g ugotowanych ziemniaków
1/2 l bulionu rybnego
pół łyżeczki soli
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
tłuszcz do smażenia
Frykadelki śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie dokładnie oczyściłem, usunąłem ości i odfiletowałem. Umyłem, osuszyłem, dwukrotnie zmiksowałem, za drugim razem dodałem ugotowane ziemniaki.
Do masy dodałem mąkę ziemniaczaną i bulion, posoliłem, wymieszałem.
Uformowałem podłużne frykadelki, usmażyłem z obu stron na gorącym tłuszczu.
Podałem posypane krążkami smażonej cebuli. Polałem stopionym masłem.
Komentarze