REKLAMA

frykadelki po węgiersku

wyświetlono: 1225 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 1

pyszny obiadek, potrawa może być przyrządzona mniej lub bardziej na ostro, wg upodobań

opublikowany: 09.10.2013
Udostępnij Pinterest
  • 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki lub szynki
    1 jajo
    1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
    1 łyżka maggi
    drobno poszatkowana średnia cebula
    łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
    pieprz czarny, sól
    sos:
    puszka pomidorów w zalewie lub 2 łyżki koncentratu
    1,5 strąka czerwonej papryki
    1 duża cebula
    0,5 szklanki mleka + 1,5 łyżki mąki pszennej
    2/3 szklanki bulionu z kostki lub woda z 0,5 łyżeczki vegety
    pieprz, sól
    0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
Ocena:

(średnia 5 z 184 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.
  • 2. W rondlu podsmażyć poszatkowaną cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką, smażyć do zeszklenia cebuli.
    Następnie dodać pomidory w puszce, dusić do mocnego zredukowania sosu, bez przykrycia, około 10 minut. Jeśli dodajemy koncentrat, dolewamy 0,5 - 3/4 szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko też przez około 10 minut.

    1,5 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w mleku, dolewamy do sosu, podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, mieszając do zgęstnienia, następnie dodajemy bulion(lub wodę z Vegetą), doprawiamy i gotowe.

    Sosem polewamy nasze frykadelki.

Porady

Danie podałam z kluskami kładzionymi i surówką z pora.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Frykadelki po węgiersku wg capri Dodane przez: ewoola


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kulinarna Chwila 1158488847063526889279_n

Frykadelki po węgiersku

Kotleciki mięsne z pikantnym sosie węgierskim z dodatkiem warzyw.

kategoria: Dania główne kotlety opublikowany: 11.02.2019 | wyświetlono: 889 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Gulasz wieprzowy po węgiersku

Gulasz wieprzowy - doskonały do chleba, kaszy, ziemniaków.

kategoria: Dania główne gulasz opublikowany: 18.01.2014 | wyświetlono: 304009 Książki kucharskie: 32 | Polecenia: 6
Dodane przez: juchab juchab

Śledzie po węgiersku

Gorąco polecam!

kategoria: Sałatki opublikowany: 30.12.2014 | wyświetlono: 27919 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kulinarna Chwila 1158488847063526889279_n

Naleśniki po węgiersku

Prosty przepis, który pozwala na ogromne pole dla kuchennej kreatywności.

kategoria: Naleśniki Sosy opublikowany: 26.10.2018 | wyświetlono: 2967 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gospodyni Gospodyni

Placek po węgiersku

Bardzo pyszne sycące danie

kategoria: placek Dania główne opublikowany: 20.02.2016 | wyświetlono: 6254 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE