Frykadelki orkiszowe z sałatką

0 (0 ocen)

Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni być usatysfakcjonowani.

Składniki:

  • 10 dag ziaren orkiszu grubo zmielonych
    100 ml wywaru z jarzyn
    1 cebulka
    1 jajko
    1 łyżka śmietana 18%
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka natki pietruszki
    5 dag sera żółtego
    2 łyżki oleju
    2 garście sałaty mix
    1 pomidor
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    cukier do smaku

Frykadelki orkiszowe z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna orkiszu zmielić grubo, zalać wywarem i gotować stale mieszając, na małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa to 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.
    Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz, śmietanę i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.
    Uformować kotleciki.
    Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.
    Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.
    Usmażone frykadelki podawać z sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy