" Frykadelki jaglane z kukurydzą "

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Chrupiące frykadelki z kaszy jaglanej z kukurydzą i aromatycznymi przyprawami.

  • 30 min

Składniki:

  • - kasza jaglana - 1 szklanka
    - cebula - 2 szt
    - kukurydza - ok. 80 g
    - jajko - 1 szt
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
    - kurkuma - 1 szczypta
    - curry - 1 szczypta
    - kostka rosołowa - 1 szt.
    - olej - 100 ml

    - mąka - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

" frykadelki jaglane z kukurydzą " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaglane 1. Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej.

    Odcedzamy.

    Cebule drobniutko siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju.

    Kukurydzę odsączamy z zalewy.

    Kaszę wkładamy do miski , dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę.

    Wbijamy jajko.

    Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

    Doprawiamy solą , pieprzem , curry i kurkumą.

    Jeśli lubimy bardziej ostre może śmiało dodać jeszcze szczyptę chili - ja tak zrobiłam.

    Wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy.

    W rękach wyrabiamy niewielkie klopsiki
    ( z jednej strony węższe ).

    Smażymy na mocno rozgrzanym oleju
    ( na wolnym ogniu )
    z każdej strony.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować