- wiśnie gotowane z fruzeliny (z odrobiną soku - tyle ile zostało w owocach): 1 kilogram
- cukier (do smaku - trzeba próbować): 0.5 kilograma
- żel-fix: 0.5 opakowania
Frużelina wiśniowa i bonus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FRUŻELINA
Wiśnie wydrylowałam, 2 kg wrzuciłam do gara, wsypałam pół szklanki cukru i podgrzałam tak, aby puściły sok. Podgrzane wiśnie odcedziłam na sicie, tak aby spłynął z nich cały sok. (Nie wyciskałam soku do cna, bo stwierdziłam, że z tych wiśni zrobię galaretkę) Sok podgrzałam dodając do niego resztę cukru. Gdy cukier się rozpuścił dodałam pozostały 1kg surowych, wydrylowanych wiśni. 1,5 opakowania żel-fixu wsypałam do soku z wiśniami i wedle przepisu na opakowaniu gotowałam minutę. Szybko do słoików, zamknęłam, postawiłam do góry dnem i pozwoliłam ostygnąć. Pycha!
2.GALARETKA - czyli nie wyrzucamy jedzenia ;)
Wiśnie pozostałe z frużeliny z sokiem zmiksowałam blenderem na gładką masę, podgrzałam, dodałam cukier, gdy się rozpuścił dodałam żel-fix, gotowałam minutkę id do słoików.
Komentarze