Frużelina wiśniowa i bonus

4.5 (184 ocen)

  • Łatwy

Ulubiony dodatek do gofrów, naleśników, omletów...Jako bonus - galaretka wiśniowa

  • Łatwy

Składniki:

  • - wiśnie drylowane: 3 kilogramy
    - cukier: 750 gramów
    - żel-fix: 1.5 opakowania

    - wiśnie gotowane z fruzeliny (z odrobiną soku - tyle ile zostało w owocach): 1 kilogram
    - cukier (do smaku - trzeba próbować): 0.5 kilograma
    - żel-fix: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Frużelina wiśniowa i bonus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • frużelina wiśniowa 1. FRUŻELINA
    Wiśnie wydrylowałam, 2 kg wrzuciłam do gara, wsypałam pół szklanki cukru i podgrzałam tak, aby puściły sok. Podgrzane wiśnie odcedziłam na sicie, tak aby spłynął z nich cały sok. (Nie wyciskałam soku do cna, bo stwierdziłam, że z tych wiśni zrobię galaretkę) Sok podgrzałam dodając do niego resztę cukru. Gdy cukier się rozpuścił dodałam pozostały 1kg surowych, wydrylowanych wiśni. 1,5 opakowania żel-fixu wsypałam do soku z wiśniami i wedle przepisu na opakowaniu gotowałam minutę. Szybko do słoików, zamknęłam, postawiłam do góry dnem i pozwoliłam ostygnąć. Pycha!
  • Galaretka wiśniowa 2. GALARETKA - czyli nie wyrzucamy jedzenia ;)
    Wiśnie pozostałe z frużeliny z sokiem zmiksowałam blenderem na gładką masę, podgrzałam, dodałam cukier, gdy się rozpuścił dodałam żel-fix, gotowałam minutkę id do słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować