Frużelina wiśniowa

  • wyświetlono: 569 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników.

IMG_20200519_112552

Składniki

1 kg wiśni,
7 łyżek cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina wiśniowa

  • 1. Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok.
    Następnie doprowadzamy do zagotowania - przez około 2-3minuty.
    Dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę i dodajemy do wiśni.

    Delikatnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Porady

(W razie potrzeby - jeśli wiśnie puszczą dużo soku - dodać więcej mąki).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

WiśniePrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Wiśniowa frużelina

Dodane przez: paulisia_elk

Wiśniowa frużelina

Idealna do ciast, lodów, gofrów,...

Wiśnie W Żelu - Czyli Frużelina Wiśniowa Bez Żelatyny

Dodane przez: gotowanietoproste

Wiśnie W Żelu - Czyli Frużelina Wiśniowa...

Bardzo smaczny dodatek do naleśników...

Frużelina malinowa

Dodane przez: alaaa

Frużelina malinowa

Frużelina to na prawdę pyszny dodatek...

image-14gddv8

Dodane przez: Marica738

Frużelina jagodowa

Pyszna frużelina czyli owoce w...

Frużelina borówkowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Frużelina borówkowa

Zapraszam na smakowitą frużelinę...

.

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina Jagodowa

Polecam zrobić sobie samodzielnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE