Frużelina wiśniowa

0 (0 ocen)

Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników.

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
    7 łyżek cukru,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    1/4 szklanki zimnej wody

Frużelina wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok.
    Następnie doprowadzamy do zagotowania - przez około 2-3minuty.
    Dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę i dodajemy do wiśni.

    Delikatnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Porady

(W razie potrzeby - jeśli wiśnie puszczą dużo soku - dodać więcej mąki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy