Frużelina wieloowocowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna , pachnąca latem frużelina z różnych owoców.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg dowolnych owoców U mnie truskawki, czarna porzeczka, maliny, agrest
    Pół kilo cukru (może być mniej jeśli ktoś lubi mniej słodkie)
    Szklanka wody
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Frużelina wieloowocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frużelina 1. Owoce myjemy, oczyszczamy i zagotowujemy z cukrem. Do gotujących owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w szklance wody. Gotujemy do momentu aż frużelina stanie się przezroczysta (2-3 minuty) gorąca wlewamy do słoików, zakrecamy i odwracamy do góry dnem.

Porady

Frużelina jest doskonałym dodatkiem do lodów, gofrów lub do przełożenia ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy