Frużelina truskawkowa babci

0 (0 ocen)

  • 1 min

Frużelina jest dla mnie wspomnieniem lata z dzieciństwa. To słoiczki zamknięte z pysznymi truskawkami w pysznej zalewie. Uwielbiam ten smak :), a robi się ją bardzo szybko!

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki:

    2 kg truskawek
    1/2 litra wody
    60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ
    10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    3 laski wanilii
    sok z dużej cytryny

Frużelina truskawkowa babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zdrowe, dojrzałe truskawki oszypułkować, a następnie każą truskawkę kroimy na 2-3mm plasterki.
    2. Do dużego rondla wlewamy wodę,(1 szklankę wody zostawiamy do rozpuszczenia mąki). Pokrojone truskawki wrzucamy do zimnej wody w rondlu, dodajemy sok z cytryny i przekrojone wzdłuż laski wanilii. Podgrzewamy i doprowadzamy do gotowania.
    3.Do gotujących się truskawek dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotujemy ok. 15 minut, a na sam koniec wsypujemy cukier i jeszcze chwilę razem gotujemy, aby rozpuścić cukier. Rondel ściągamy z ognia, aby frużelina się nie przypaliła.
    4. Gorącą frużelinę nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w 95 C, przez 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy