Frużelina jest dla mnie wspomnieniem lata z dzieciństwa. To słoiczki zamknięte z pysznymi truskawkami w pysznej zalewie. Uwielbiam ten smak :), a robi się ją bardzo szybko!
1 min
Składniki:
Składniki:
2 kg truskawek
1/2 litra wody
60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ
10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
3 laski wanilii
sok z dużej cytryny
Frużelina truskawkowa babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zdrowe, dojrzałe truskawki oszypułkować, a następnie każą truskawkę kroimy na 2-3mm plasterki.
2. Do dużego rondla wlewamy wodę,(1 szklankę wody zostawiamy do rozpuszczenia mąki). Pokrojone truskawki wrzucamy do zimnej wody w rondlu, dodajemy sok z cytryny i przekrojone wzdłuż laski wanilii. Podgrzewamy i doprowadzamy do gotowania.
3.Do gotujących się truskawek dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotujemy ok. 15 minut, a na sam koniec wsypujemy cukier i jeszcze chwilę razem gotujemy, aby rozpuścić cukier. Rondel ściągamy z ognia, aby frużelina się nie przypaliła.
4. Gorącą frużelinę nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w 95 C, przez 10 minut.
Komentarze