Frużelina truskawkowa

  • wyświetlono: 1131 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Owoce w żelu bez sztucznych zagęszczaczy

  • 60min

Składniki


500 g truskawek
200 ml + 50 ml wody
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina truskawkowa

  • 1. Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wlewamy 200 ml wody, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, ale nie za długo, żeby truskawki nam się nie rozwaliły.
  • 2. Do 50 ml wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy ją do owoców, chwilę jeszcze gotujemy do czasu, aż całość zgęstnieje.
  • 3. Gotową, jeszcze gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy "do góry nogami" do całkowitego wystygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: kuchniamaryny

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to świetny dodatek...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: Cukiereczek

Frużelina wiśniowa

Frużelina to owoce w żelu. Konsystencją...

.

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina Jagodowa

Polecam zrobić sobie samodzielnie...

Malinowa frużelina

Dodane przez: Jaga85

Malinowa frużelina

Przygotowaną frużelinę wykorzystuje...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: ewamoc

Frużelina wiśniowa

Frużelina urzekła gości oraz moich...

Frużelina z borówki amerykańskiej

Dodane przez: alaaa

Frużelina z borówki amerykańskiej

Frużelina z borówki to świetny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE