Frużelina truskawkowa.

  • wyświetlono: 788 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowa frużelina o konsystencji idealnej do gofrów, naleśników i innych deserów.

zielony liść
  • 30min

Składniki

1 kg truskawek
2 szklanki cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżek wody

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina truskawkowa.

  • 1. Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na cząstki. Wymieszać z cukrem i zagotować ok. 5 minut. Mąkę rozpuścić w 6 łyżkach wody, żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Mąkę dodać do truskawek, chwilę zagotować, dodać żelatynę i już nie gotować. Gorące nakładać do słoiczków, wlać troszkę spirytusu, podpalić i zakręcić. Brzegi słoiczka można wcześniej posmarować białkiem.

Porady

W wersji "na bieżąco" truskawek na początku nie gotujemy, tylko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, gotujemy dopiero z mąką. Wtedy owoce mają bardziej świeży smak i zapach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakilatosłodkie życieżelatynaTruskawkiDeserPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina ananasowo-truskawkowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina ananasowo-truskawkowa

Szybki sposób na domowe przetwory....

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: kuchniamaryny

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to świetny dodatek...

Frużelina borówkowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Frużelina borówkowa

Zapraszam na smakowitą frużelinę...

.

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina Jagodowa

Polecam zrobić sobie samodzielnie...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: Cukiereczek

Frużelina wiśniowa

Frużelina to owoce w żelu. Konsystencją...

Malinowa frużelina

Dodane przez: Jaga85

Malinowa frużelina

Przygotowaną frużelinę wykorzystuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE