Frużelina truskawkowa.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowa frużelina o konsystencji idealnej do gofrów, naleśników i innych deserów.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    2 szklanki cukru
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    6 łyżeczek żelatyny
    6 łyżek wody

Frużelina truskawkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, oczyścić i pokroić na cząstki. Wymieszać z cukrem i zagotować ok. 5 minut. Mąkę rozpuścić w 6 łyżkach wody, żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Mąkę dodać do truskawek, chwilę zagotować, dodać żelatynę i już nie gotować. Gorące nakładać do słoiczków, wlać troszkę spirytusu, podpalić i zakręcić. Brzegi słoiczka można wcześniej posmarować białkiem.

Porady

W wersji "na bieżąco" truskawek na początku nie gotujemy, tylko podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, gotujemy dopiero z mąką. Wtedy owoce mają bardziej świeży smak i zapach.

Komentarze

Podobne przepisy