Frużelina truskawkowa

  • wyświetlono: 415 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Super dodatek do naleśników, placków, gofrów, ciast, lodów, owsianki ...

IMG_20200519_112552
  • 20 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

600 g truskawek,
3/4 szklanki cukru,
sok z połowy cytryny,
1/4 szklanki zimnej wody,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina truskawkowa

  • 1. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na pół lub większe na 3 części.
    Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
    Po tym czasie podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny. Gdy zacznie lekko bulgotać dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
    Ciepłe przekładamy do słoiczków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkiPrzetworydodatek do ciastfrużelina

Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina ananasowo-truskawkowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina ananasowo-truskawkowa

Szybki sposób na domowe przetwory....

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: kuchniamaryny

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to świetny dodatek...

image-14gddv8

Dodane przez: Marica738

Frużelina jagodowa

Pyszna frużelina czyli owoce w...

Frużelina porzeczkowa

Dodane przez: danusia19671

Frużelina porzeczkowa

Kiedyś robiłam tylko soki lub dżemy...

Frużelina borówkowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Frużelina borówkowa

Zapraszam na smakowitą frużelinę...

frużelina wiśniowa

Dodane przez: cook and look

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa idealna do gofrów,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE